W większości krajów rozwiniętych, dwa lub nawet trzy ostatnie pokolenia kobiet karmiły swoje potomstwo butelką. W ostatnich latach obserwuje się powrót do karmienia piersią.

Karmienie piersią ma wiele zalet, z których najważniejsza to nawiązanie więzi emocjonalnej dziecka z matką.

 

Dla noworodka i niemowlęcia pokarm jest łatwo strawny i dobrze tolerowany przez rozwijający się dopiero układ pokarmowy. Skład pokarmu dopasowany jest do potrzeb dziecka. Pokarm jest zawsze świeży, higieniczny i czysty. Zawiera przeciwciała ochronne, chroniące dzieci przed chorobami. Zawiera czynniki wzrostu, dzięki którym następuje lepszy rozwój dziecka. Korzyści sięgają daleko poza wiek niemowlęcy, karmienie piersią wspomaga rozwój psychomotoryczny i rozwija orientację u dziecka. Składnik mleka matki chroni delikatną tkankę jelit nowo narodzonego dziecka przed uszkodzeniami przez enzymy trawienne. Ten składnik znajduje się w siarze (pokarm pojawiający się bezpośrednio po urodzeniu) w ilości około 7 razy większej niż w pokarmie dojrzałym. Składnika tego nie ma wcale w mleku modyfikowanym (używanym do karmienia butelką).

 

Od niedawna wiemy już także o tym, że karmienie piersią przeciwdziała biegunkom. Zapobiega też  Zespołowi Nagłej Śmierci Łóżeczkowej. Dzieci karmione piersią rzadziej korzystają z pomocy logopedy, ponieważ dzięki prawidłowej pracy mięśni  ustno – twarzowo – gardłowych następuje u nich prawidłowy rozwój mowy. Karmienie piersią jest również korzystne dla matki. Zwrócić uwagę należy na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi i raka jajnika (ale tylko wówczas, gdy karmienie trwa co najmniej 6 miesięcy).