Doskonałym dodatkiem do mięsa i ryb są warzywa. Dostarczają dużej ilości antyoksydantów (witaminy C, karotenoidów, witaminy E, flawonoidów), które pomagają uniknąć skoków ciśnienia, a także folianów, odgrywających ważną rolę w zapewnieniu prawidłowego rozwoju układu nerwowego u malucha. Niewiele osób wie, że spożywanie podczas ciąży owoców i warzyw do pewnego stopnia zapobiega rozwojowi astmy u dziecka.

Jeśli tylko masz taką możliwość, sięgaj po surowe warzywa i owoce, ponieważ w takiej formie zachowują najwięcej witaminy C i folianów. Jeśli zdecydujesz się jednak na ich gotowanie – najlepiej zrób to na parze lub w małej ilości wody.

Podczas moich spotkań z młodymi mamami zalecam spożywanie 400 g warzyw i owoców dziennie w I trymestrze, a w II i III – około 600 g dziennie. To mniej więcej średni pomidor, papryka i dziesięć rzodkiewek – dodaje dr Okręglicka.

Jakie warzywa powinny najczęściej gościć na naszym stole? Boćwina, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, papryka, natka pietruszki, pomidory, dynia, sałata i szparagi – to zestaw niemal obowiązkowy. Uważaj natomiast na szczaw i szpinak, ponieważ zawierają dużą ilość groźnych szczawianów.