Mango staje się coraz częstszym gościem w domach polaków i nie tylko. Doceniają oni coraz częściej wartości odżywcze tego owocu, które bardzo dobrze smakuje i dodatkowo może być fajnym zamiennikiem bananów. Dodajemy go do koktajli, sałatek, tworzymy inne zdrowe desery, zachwycając domowników ich smakiem. Mango zawiera bardzo dużo witaminy c, tak potrzebnej ludziom zwłaszcza w okresie zimowo- jesiennym gdy częściej dopadają nas przeziębienia i choroby. Owoc ten był już znany kilka tysięcy lat temu, jego uprawa rozpoczęła się w Indiach, a owoc nazywany był przez mieszkańców tego kraju „owocem bogów”. W dalszym ciągu to w Indiach uprawia się największą ilość mango i tam jest ono owocem pospolitym.W krajach Europy mango zjawiło się kilkaset lat temu, podczas wielkich odkryć geograficznych. Mango obecnie rośnie w krajach gdzie panuje klimat ciepły, tropikalny, czyli między innymi w Ameryce Południowej, Afryce, Australii, a także w niektórych miejscach w Europie. Mango to roślina która może rosnąc nawet do czterdziestu metrów wysokości. Owoce ważą nawet do jednego kilograma.Jak pokroić mango?

Przy zakupie mango i późniejszym jego jedzeniu warto wiedzieć jaki wygląd owocu świadczy o jego zdatności do jedzenia. Mango całe w kolorze zielonym oznacza, że nie jest jeszcze gotowe do jedzenia i jest po prostu niedojrzałe. Z kolei mango, które jest całe czerwone oznacza, że jest przejrzałe i raczej nie nadaje się do jedzenia. Mango, które jest idealne do tego, by jego kupić i zjeść ma kolor zarówno zielone czerwone jak i żółte. Po zakupie owocu trzeba je dobrze umyć pod bieżącą wodą. Trzeba odciąć jego szersze boki, później we wnętrzu tych części mango należy miąższ naciąć nożykiem w formie kratki. Następnie trzeba złapać kawałek i wygiąć go wewnętrzną stroną do góry, by móc odciąć powstałe w ten sposób kwadratowe kawałki owocu. W ten sposób mamy gotowe i obrane mango. To samo robimy z drugą stroną owocu, A to co zostaje musimy odkroić już ręcznie. W internecie jest wiele filmików dotyczących mango i pokazujących krok po kroku jak powinno się prawidłowo i szybko obierać mango. Dlatego najlepiej wpisać w wyszukiwarce hasło „obieranie mango” i w wynikach wyszukiwania pokażą się nam zarówno filmy jak i poradniki. Mango ma bardzo dużo właściwości odżywczych. Zarówno wcześniej wspomniana witamina C, witamina A, B, E i K, jak również cenne minerały takie jak potas, cynk, magnez, żelazo i inne. W 100 g znajduje się 60 kalorii i są to głównie węglowodany. Owoc mango może z powodzeniem zastępować banany w koktajlach, owsiankach czy innych potrawach ze względu na swój słodki smak. Dodatkowo spożywanie tego owocu pomaga w obniżeniu insulinooporności, a według badań zmniejsza również możliwość wystąpienia Chorób serca i naczyń krwionośnych. Mango tak jak i banan posiada w sobie dużo potasu, dzięki czemu obniża poziom ciśnienia. Jednak nie dla wszystkich mango jest odpowiednie do spożywania. U niektórych może powodować uczulenia i alergię. Objawia się to między innymi podrażnieniem skóry lub wysypką. olejek z mango jest bardzo często używany w kosmetykach, bo posiada właściwości, które nawilżają i regenerują skórę. Często jest składnikiem wielu kremów lub balsamów dla skóry suchej dojrzałej i nie tylko. Pestka mango jest również bardzo istotną częścią owocu. Z niej tworzy się specjalne masło, o właściwościach natłuszczających, nawilżających i ochronnych, dzięki temu, że zawiera kwasy stearynowe czy oleinowe. Mango fajnie sprawdza się jako dodatek do zdrowych deserów. Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest pudding z nasionami chia z dodatkiem mango. Wystarczy określoną ilość nasion zalać mlekiem i odstawić do lodówki aż powstanie konsystencja przypominająca budyń. Mango trzeba zmiksować na gładką masę i dodać do gotowego puddingu na wierzch. Kuchnia indyjska obfituje w różnego rodzaju dania zawierające mango. Jednym z nich jest sos z mango, który odpowiednio przygotowany i przyprawiony dodawany jest do ryżu, różnego rodzaju warzyw czy mięsa. Niedojrzałe mango sprawdzą się idealnie jako dodatek do napojów, które skutecznie orzeźwiają i zaspokajają pragnienie. Dodatkowo mango sprawdza się doskonale jako połączenie, między innymi, z krewetkami, łososiem, kokosem, awokado, szpinakiem, limonką czy orzechami. Dlatego warto jest dodawać mango do wielu potraw i nie bać się łączyć go z innymi daniami, ponieważ może i z pewnością nada mu niepowtarzalny smak i aromat, dania staną się jeszcze lepsze. Co więcej mango ma wiele właściwości odżywczych więc można połączyć smaczne ze zdrowym i cieszyć się dobrą potrawą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here