Domowa, prawdziwie aromatyczna szynka pieczona, to prawdziwy powód do dumy gospodarzy w trakcie rodzinnego przyjęcia. Pieczona bez konserwantów i sztucznych polepszaczy w niczym nie przypomina dostępnych w sklepach wędlin przemysłowych. Ale nie wystarczy dobrej jakości mięso i solidna garść przypraw. Ważne, żeby mięso było kruche i soczyste. Jak upiec szynkę, by oczarować gości?

Jeśli szykujemy się na rodzinną imprezę z prawdziwego zdarzenia i pragniemy oczarować zaproszonych gości, nie wystarczy suto zastawiony stół, pełen ogólnodostępnych produktów marketowej jakości. Ważne, by na naszym stole pojawiły się specjały, które zaprezentujemy z dumą, tak by mogły stać się rozpoznawalną wizytówką naszych kulinarnych umiejętności. Warto zatem poświęcić trochę czasu i przygotowań, by błysnąć przed gośćmi i dać z siebie wszystko w ten jeden wyjątkowy wieczór.

Po pierwsze jakość

Impreza za kilka dni, a uroczyste menu już prawie gotowe. wiemy co podamy, w jakiej kolejności i czym najłatwiej będzie nam oczarować zaproszonych gości. Zanim zaczniemy szukać najlepszego sposobu na to jak upiec szynkę, warto wybrać mięso, które najlepiej sprawdzi się w pieczeniu. Nim pójdziemy na zakupy z listą potrzebnych produktów, dobrze zastanówmy się, który sklep z mięsem wybrać. Marketowa jakość szynki na wstępie skreśli jej smak, dlatego lepiej urządzając imprezę z prawdziwego zdarzenia omijajmy wielkopowierzchniowe sklepy. Dlatego na początek zorientujmy się, gdzie w okolicy jest najlepszy sklep z mięsem z prawdziwego zdarzenia. Często małe jatki prowadzące sprzedaż we współpracy z lokalnymi dostawcami, bądź pozyskujące produkt z małych ubojni okazują się strzałem w dziesiątkę. Wystarczy rozejrzeć się i popytać klientów. W małych sklepach mięsnych dobre produkty znikają szybko, więc jeśli mały sklepik z wędliną obok twojego domu zamyka się przed 16 z powodu braku towaru, to prawdopodobnie najlepiej trafiłeś. Dobrym miejscem okazać mogą się także place targowe. Często można tam znaleźć masarnie bezpośrednio wystawiające swój towar, a wiedza o produkcie i sposobie hodowli zwierząt jest u nich ogólnie dostępna. Do pieczenia szynki, warto wybierać kształtne, okrągłe kawałki o wadze nie mniejszej niż półtora kilograma.

Jak upiec szynkę? Tajniki szefów kuchni

Zanim przejdziemy do pieczenia, nasz wyselekcjonowany kawałek mięsa musi trochę poczekać i przejść przez etap macerowania. Do tego celu, dwa dni przed pieczeniem przygotowujemy kąpiel w solance. Przegotowaną wodę studzimy, dodajemy do niej około dwóch – trzech łyżek soli i wlewamy do głębokiego naczynia. Do tak przygotowanej solanki wrzucamy przyprawy. to może być czosnek, kilka liści laurowych, ziele angielskie. Do słonej zalewy wkładamy szynkę i odstawiamy do lodówki na dwie doby. Warto w tym czasie kilkakrotnie obracać i ugniatać mięso, aby przyprawy z wodą przeniknęły do jego wnętrza i rozpulchniły je. Po upływie dwóch dni mięso wyjmujemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Warto mieć pod ręką nieco bulionu, który jest jedną z tajemnic kucharzy wiedzących jak upiec szynkę by była idealnie miękka. Bulionem podlewamy mięso w trakcie pieczenia, co nadaje mu dodatkowego aromatu. Zanim jednak do tego dojdzie, kawałek mięsa umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.

Ile piec szynkę w piekarniku?

Czas pieczenia szynki zależy od wielkości mięsa. Przyjęte jest, że około godziny na jeden kilogram mięsa to czas najbardziej optymalny. Zanim jednak nasza szynka powędruje do rozgrzanego piekarnika nie zapomnijmy oprószyć jej pieprzem i solą. 190 stopni to umowna wartość, zależna od rodzaju piekarnika, dlatego pamiętajmy, żeby podczas pieczenia kontrolować stan mięsa. Aby nasza szynka nie spaliła się i nie była zbyt sucha, warto regulować temperaturę i dostosowywać ją na bieżąco do stanu mięsiwa. Pod koniec pieczenia dobrze przenieść mięso na wyższy ruszt, tak aby z zewnątrz przyrumieniło się apetycznie. Warto sprawdzać stan mięsa drewnianym patyczkiem – jeżeli wciąż wypływają z niego soki, to znak, że mięso nie jest jeszcze gotowe. Jak widać nie jest to proces zbyt łatwy, a pozostawienie mięsa w piekarniku samemu sobie na czas pieczenia skutkować może kulinarną katastrofą. Dlatego tak ważne jest, aby polewać szynkę bulionem i pilnować temperatury. Jeżeli mamy obawy co do nadmiernej kruchości i wysuszenia mięsa, można zastosować drobny trik, polegający na wstawieniu na dół piekarnika miski z wodą. Taki zabieg, poprzez parowanie zmniejszy ryzyko wysuszenia szynki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here