jak posiać rzeżuchę

W chwili obecnej większość z nas dobrze wie, że aby cieszyć się zdrowym organizmem i sprawnym ciałem do późnych lat starości, sami musimy o to zadbać.
Właściwa dieta, odpowiednia ilość aktywności fizycznej oraz wystarczająca ilość snu, nie tylko wzmocni nasz organizm ale i znacznie wpłynie na długość naszego życia.

W świecie w którym żyjemy, coraz trudniej jest o równowagę, ilość zalewającej nas zewsząd chemii nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm, dlatego im wcześniej zaczniemy świadomie żyć tym lepiej dla nas.
Organizm ludzki ma doskonałe zdolności do regeneracji, dlatego nawet gdy do chwili obecnej nasz tryb życia pozostawał wiele do życzenia, to zmieniając nasze nawyki na dobre, w krótkim czasie zauważymy pozytywne skutki tych zmian na własnej skórze.

Kluczowym aspektem zdrowego życia, jest właściwa dieta

O ile nie chorujemy przewlekle i nie potrzebujemy specjalistycznych zleceń, to dieta nasza każdego dnia powinna obfitować w warzywa i owoce.
Powinniśmy dbać o to, aby zjadać je przynajmniej kilka razy dziennie, uzupełnimy nasz jadłospis w cenne witaminy i minerały, a organizm w ten sposób odżywiony będzie miał siłę i energię na wszelkie trudy dnia, czy też nocy.

W dzisiejszych czasach, większość owoców i warzyw jest niestety poddawana specjalistycznym zabiegom, aby nie tylko szybciej rosły ale i wyglądały atrakcyjniej, co ma zapewnić im doskonałą sprzedaż, ale co my jako konsumenci mamy w zamian?
Często przeładowane organizmy pestycydami i innymi środkami, wspomagającymi uprawę warzyw i owoców.

Jeśli mamy możliwość kupujmy warzywa i owoce od lokalnych rolników, prowadzących uprawy we właściwy sposób, a jeśli to możliwe zajmijmy się uprawą warzyw sami.
Niektóre z nich są naprawdę mało wymagające i każdemu z nas, uda się je wyhodować w zaciszu domowego ogniska.

Jednym z nich jest dobrze nam znana rzeżucha, najczęściej jej uprawa kojarzy nam się z Wielkanocą, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby hodować ją przez cały rok.
To niepozorne warzywo jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów, wzmacnia nasz organizm i pomaga mu w procesie oczyszczania z toksyn.
Zawiera bardzo duże ilości żelaza, wapnia oraz magnezu dlatego szczególnie polecana jest kobietom w czasie ciąży, oraz dzieciom.

młoda rzeżucha

Dzięki spożywaniu tego warzywa, osoby chorujące na cukrzycę mogą dostrzec znaczne ustabilizowanie się poziomu cukru.
Chorzy na niedoczynności tarczycy, również powinni sięgać po rzeżuchę, bowiem jest ona bogata w jod.
Rzeżucha do wzrostu nie potrzebuje żadnych nawozów, ani specjalistycznych zabiegów, dlatego też jest jednym z najzdrowszych warzyw, po które powinniśmy sięgać bez ograniczeń.

Warto wiedzieć jak posiać rzeżuchę, aby cieszyć się jej walorami w codziennym jadłospisie.
Sianie rzeżuchy jest dziecinnie proste, i nawet małe dzieci przy niewielkiej pomocy osoby dorosłej mogą to zrobić.
Aby zasiać rzeżuchę musimy w pierwszej kolejności zakupić jej nasiona, w chwili obecnej znajdziemy je w większości marketów, oraz sklepów ogrodniczych.
Upewnijmy się jednak, że kupujemy rzeżuchę ogrodową, bowiem tylko ona nadaje się do domowego wysiewu i spożycia.

Po powrocie do domu, przesypmy nasionka do kubka i zalejmy je wodą.
Odstawmy na kilka chwil nasiona, aby miały czas namięknąć.
Gdy zaobserwujemy, że nasze nasiona zaczynają się delikatnie kleić a ich powierzchnia zrobi się lekko galaretowata, należy przestąpić do ich wysiewu.

Najlepsze warunku do wzrostu dla rzeżuchy to mokra wata, lignina bądź gaza.
Rozłóżmy dostateczną ilość wybranego materiału na talerzyku, bądź w specjalnym pojemniku i spryskajmy obficie wodą.

Pamiętajmy jednak by wata, bądź lignina były nasączone wodą a nie ociekały nią, po tej czynności delikatnie nanieśmy nawilżone nasiona na materiał.
Postarajmy się, aby nasiona nie nachodziły na siebie, w przeciwnym razie nasionom przebywającym pod innymi, będzie trudniej wykiełkować.
Po równomiernym rozłożeniu nasionek, delikatnie spryskajmy całość spryskiwaczem i do następnego dnia zostawmy w spokoju.

rzeżucha

Pamiętajmy aby nie dopuszczać, do wyschnięcia podkładu, który powinien zawsze być wilgotny, więc podlewajmy naszą rzeżuchę tak często jak wymaga tego klimat, panujący w naszym mieszkaniu.
Już po kilku dniach nasiona zaczną kiełkować, a już po około 7-10 dniach, będziemy mogli dokonać pierwszych zbiorów.

Pamiętajmy aby rzeżuchy nie wyrywać z podłoża, tylko delikatnie przycinać ją u nasady nożyczkami.
Własnoręcznie wyhodowany specjał, będzie nie tylko zdrowym dodatkiem do codziennych dań, ale i doskonałą dekoracją każdego stołu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here