jak zrobić jajka na twardo

Jeszcze do niedawna jajka były na cenzurowanym. Oskarżano je o to, że podnoszą poziom złego cholesterolu. Blady strach padł na tych, którzy uwielbiają jajka i u których stanowią one nieodłączny element każdego śniadania. Na szczęście naukowcy zbadali dogłębnie sprawę jajek i okazało się, że jednak nie takie straszne jajka, jak je malują.

Jajka, podobnie jak ziemniaki są produktem wszechstronnym i możne je serwować na wiele sposobów. Jajka na miękko, na twardo, sadzone, w koszulkach – do wyboru, do koloru. Każdy znajdzie jajeczne danie, które odpowiada jego kubkom smakowym. Tylko jak zrobić jajka na twardo pyta każdy, kto chciałby udoskonalić swoją technikę i za każdym razem przygotowywać idealnie ugotowane jajko na twardo.

To, co wiadomo na pewno to to, że jajko na twardo gotuje się znacznie dłużej niż to na miękko. Jednak jeśli będziemy gotować je zbyt długo po przekrojeniu naszym oczom ukarze się niezbyt estetyczna szaro-niebieska otoczka. To może zniechęcić każdego nawet najbardziej zagorzałego fana jajecznych przetworów. Czas więc na instrukcję gotowania jajek na twardo. Do garnka wlewamy wodę.

Wkładamy do niej jajka i czekamy aż woda się zagotuje. Od momentu zagotowania wody gotujemy jajka przez 8 minut. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka wodą zimną. Robi się to po to, by zatrzymać dalszy proces gotowania i schłodzić jajka. Tak, by można było je obrać. Aby ułatwić sobie obieranie jajek ściągamy skorupkę pod wodą.

jajka na twardo

Jajka na twardo stanowią idealny dodatek do śniadania

Wystarczy kromka razowego chleba oraz odrobina soli i pieprzu do smaku. Jajko kroimy na plasterki i układamy na chlebie uprzednio posmarowanym masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i pyszna kanapka gotowa. Gotowane jajko to także smaczny dodatek do sałatki. Kroimy sałatę lodową, do tego dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, plastry smażonego boczku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone w kostkę awokado oraz plastry pieczonego kurczaka. Do tego delikatny sos jogurtowy z nutą czosnku i obiad gotowy.

Kolejnym prostym daniem są jajka w majonezie. Wystarczy przekroić ugotowane jajka i udekorować odrobina majonezu. Najprostsze danie na świecie, a takie pyszne. Idealne jako dodatek do każdej domowej imprezy. Możemy także zastosować pewną sztuczkę i sprawić, że nasze ugotowane jajko będzie koloru żółtego. Potrzebujemy do tego surowego jajka i starej pończochy. Wkładamy jajko do pończochy i ściśle związujemy z każdej strony. Następnie intensywnie mieszamy zawartość, kręcąc pończochą, trzymając ją za oba związane końce. Po czym gotujemy według wcześniejszych wskazówek.

Z gotowanych jajek przygotujemy również przepyszną pastę jajeczną, która będzie idealnym dodatkiem do kanapek. Wystarczy ugotować kilka jajek na twardo, po czym drobno je posiekać przy pomocy robota kuchennego. Następnie dodajemy odrobinę majonezu oraz klasycznej musztardy. Cienki szczypiorek siekamy i dodajemy do naszej pasty. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Świetnie smakuje z razowym chlebem ze słonecznikiem.

Kolejną propozycją są smażone jajka faszerowane. To danie wymaga odrobinę więcej pracy. Ugotowane na twardo jajka studzimy, ale nie obieramy z łupinek. Przy pomocy ostrego noża przecinamy każde jajko. Teraz należy usunąć białko i żółtko ze skorupki jednocześnie jej nie uszkadzając. Zawartość drobno siekamy nożem i dodajemy odrobinę musztardy oraz szczypiorek. Całość mieszamy, a potem przekładamy do wcześniej przygotowanych skorupek. Delikatnie dociskamy. Nigdy nie będzie tak, że wypełnimy wszystkie skorupki. Zawsze kilka zostanie pustych. Następnie rozgrzewamy masło klarowane na patelni i układamy faszerowane jajka skorupką do góry. Smażymy tak długo aż nasz farsz się przyrumieni.

kanapki z jajkami

Jajka gotowane na twardo to wdzięczny temat, jeśli chodzi o faszerowanie. Właściwie możemy je nafaszerować wszystkimi ulubionymi przez nas produktami. Na dobrą sprawę jedyne co nas ogranicza to nasza własna wyobraźnia oraz oczywiście preferencje smakowe. Możemy podać jajka z pastą z makreli, a nawet z wędzonym łososiem, kremowym serkiem i sporym dodatkiem świeżego koperku.

Jajka to nie tylko gość honorowy Świąt Wielkanocnych. Stanowią idealne uzupełnienie diety każdego z nas, zarówno małych, jak i dużych. Ważne, by podawać je na różne sposoby i niekoniecznie stawiać na wersję smażoną, bo ta akurat już tak zdrowa nie jest. Nie bójmy się wprowadzić do swojego jadłospisu dań z jajek. Zapomnijmy o tym, jak kiedyś straszono nas jajkami i ich negatywnym wpływem na nasze zdrowie. Cieszmy się ich smakiem nie tylko od święta.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here