Witamina C ma bardzo dobre działanie na nasz organizm. Dostarcza nam niezbędnych składników, które również wspomagają naszą odporność! Jakie owoce zawierają najwięcej witaminy C i które z nich warto wdrożyć do swojej codziennej diety? Sprawdź!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/owoce-z-witamina-c-top-10-najlepszych/
Witamina C
To jedna z najbardziej niezbędnych witamin w naszym organizmie. Ma ona bardzo ważną role, gdyż wpływa na prawidłowe działanie naszego układu odpornościowego. Jej niedobór może oznaczać dla nas osłabienie, zmęczenie, utratę apetytu, a także ból stawów oraz większą podatność na zakażenia drobnoustrojami oraz tendencją do krwawień.
Witamina C powinna być odpowiednio suplementowana do naszego organizmu, nie tylko w postaci tabletek, ale również z naturalnych produktów, takich jak warzywa i owoce. Jakie owoce powinniśmy jeść, aby dostarczyć jej sobie jak najwięcej?
Owoce z największą zawartością witaminy C
Najwięcej witaminy C zawierają świeże owoce, żadne przetworzone produkty nie będą jej dostarczały w odpowiedniej ilości. Oczywiście największą ilość tej witaminy znajdziesz w cytrynie, której jednak nie powinny spożywać kobiety ciężarne. Jednakże witaminę C znajdziesz również w innych owocach i to w większej ilości niż w cytrynie!
Szukaj jej czarnych porzeczkach, w której znajduje się jej trzykrotnie więcej, niż w cytrynie. W 100 g tego owocu znajdziesz aż 180 mg witaminy C! W cytrynie jest jej zaledwie 50 mg.
Ogromną ilość witaminy C znajdziesz również w dzikiej róży, w której jest jej aż 1800 mg! Z dzikiej róży możesz przygotować wiele różnych ciekawych dodatków do dań. Dodatkowo witamina C jest również w truskawkach – w 100g tych owoców jest jej aż 66 mg. Podobnie wygląda to w owocu pomelo, który ma 61 mg witaminy C oraz w poziomkach, w których kryje się 60 mg tej witaminy. Witamina C na podobnym poziomie, co w cytrynie, znajduje się również w kiwi oraz w pomarańczach, te owoce mają jej po 50 mg na 100 g.
Przeczytaj też: http://sekundaminuta.pl/dlaczego-warto-pic-sok-aloesowy/