Właściwości prozdrowotne masła orzechowego

XXI wiek jest okresem, w którym to coraz więcej można usłyszeć na temat nadwagi czy otyłości. Taki stan rzeczy wynika przede wszystkim z nieodpowiedniego doboru jedzenia, a co za tym idzie niewłaściwych składników odżywczych dla organizmu. Jednym z produktów godnych uwagi jest bez cienia wątpliwości masło orzechowe, które przez wiele osób uważane jest jako niezdrowe, a wręcz tuczące. Warto więc rozwiać ten mit i zwrócić uwagę na właściwości prozdrowotne tego produktu.

Co warto wiedzieć o maśle orzechowym?

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na to w jaki sposób dochodzi do produkcji masła orzechowego. Jest ono wytwarzane z orzechów ziemnych, które podlegają prażeniu w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Sprawia to, że orzechy zmieniają swój kolor na brązowy. Ponadto zmienia się również konsystencja na bardziej kremową. Decydując się na zakup masła orzechowego warto spojrzeć głównie na zawartość orzechów, które powinny stanowić minimum 90%. Reszta produktu to głównie sól oraz cukier. Naturalnie im większy udział orzechów tym lepiej. Warto również powiedzieć kilka słów na temat samego cukru- ilości użyte w dobrej jakości maśle nie są duże i nie należy ich się obawiać.

Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe, a właściwie same orzechy mają szereg właściwości prozdrowotnych. Składają się one przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto same tłuszcze nienasycone odgrywają ważną rolę jeśli chodzi o zachowanie równowagi w układzie hormonalnym – co jest prawdopodobnie jednym z ważniejszych czynników jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem przez wiele lat.

Ponadto masło orzechowe posiada w swoim składzie wiele grup witamin. Jedną z nich jest witamina B, która pomaga przetwarzać tłuszcz w energię wykorzystywaną przez nas. Produkt ten pomaga również zachować młodość oraz dobry wygląd skóry dzięki witaminie E. Ponadto wpływa na produkcję nasienia u mężczyzn.

Innymi istotnymi mikroelementami są niacyna oraz kwas foliowy. Składniki te odpowiadają przed wszystkim za lepszą wydolność mózgu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Jak widać spożywanie masła orzechowego przynosi same korzyści.

Podsumowanie

Reasumując, masło orzechowe to wbrew pozorom świetny produkt prozdrowotny, który posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych. Warto jednakże wybierać masła o dobrym składzie z wysoką zawartością orzechów i możliwie jak najmniejszą cukru. Produkt ten idealnie sprawdzi się z naleśnikami, omletami czy chociażby z chlebem.

Artykuł powstał we współpracy z https://foodsbyann.com/pol_m_Zdrowe-przekaski_Masla-orzechowe-234.html

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here