Nasturcja to roślina znana od wieków, mające szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Już starożytni Inkowie doceniali jej właściwości lecznicze, w tym silne działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Obecnie nasturcja ceniona jest przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych.
Nasturcja właściwości
W medycynie naturalnej zastosowanie mają zarówno liście, jak i kwiaty nasturcji, które stanowią bazę do przygotowania leczniczych kąpieli. Są one stosowane zwłaszcza u osób z przewlekłymi bólami głowy oraz ciała, ponieważ nasturcja wykazuje działanie łagodzące. Kąpiele zalecane są również osobom zmagającym się z różnego rodzaju dolegliwościami skórnymi, takimi jak łuszczyca lub trądzik. Nasturcja wykazuje bowiem silne działanie przeciwzapalne i pomaga zwalczać łuszczycę oraz pozytywnie wpływa na gojenie się ran. Z uwagi na szerokie działanie antyseptyczne pomaga też pokonać infekcję
Nasturcja zawiera olej musztardowy, dzięki czemu wykazuje działanie antyseptyczne i można ją stosować na odkażanie ran. Uważa się nawet, że jest dużo bardziej skuteczna niż woda utleniona i, że można obmywać nią drobne skaleczenia. Oprócz właściwości odkażających olej musztardowy wpływa również pozytywnie na wygląd skóry i jest stosowany do jej pielęgnacji.
Nasturcja właściwości i zastosowanie w kuchni
Nasturcja jadalna obecnie kojarzy się głównie z właściwościami leczniczymi, ale warto pamiętać, że początkowo uważana była za roślinę jadalną i miała szerokie zastosowanie w kuchni. Wiele osób do dnia dzisiejszego używa jej niektórych części w kuchni, dodając np. liście nasturcji do kanapek oraz sałatek. Liście posiadają charakterystyczny, pikantny smak, co pomaga podkreślić walory smakowe potrawy. Co więcej, posiekane liście nasturcji po zmiksowaniu z orzechami nadają się również jako dodatek do pesto i sosu tatarskiego.
Nasturcja jadalna cieszy się zainteresowaniem zwłaszcza wśród wegetarian, a jednym ze znanych dań z jej użyciem są kapary z nasturcji, do przygotowania których wykorzystuje się owoce nasturcji, goździki, pieprz czarny i ziele angielskie. Wegetarianie przygotowują również pastą z nasturcji, która dodawana jest do makaronu i do pieczywa, a bazą są nasiona lub liście nasturcji, wymieszane z serem żółtym, majonezem oraz jajkami.